Как се сменя душ (кратко ръководство за програмисти* и други от вида в няколко стъпки)

Душът ни леко тече още откакто се нанесохме. Но баща ми правеше толкова промени по банята, че последния път просто заяви, че ако го викнем още веднъж, ще разглоби всичко и ще се къпем навън с маркуча. При това положение, старателно го отклонявах от банята, когато идваше на гости, приех, че е хубаво да има течаща вода в дома (сигурна съм, че имаше нещо такова според фен шуй) и го забравих.

До тая пролет, когато сметките за вода започнаха да приличат на тея за ток и да ни питат ние къпем ли се или напояваме 3 декара земя.

Ясно, че вече не можеше да се разчита на фен шуй.

Тука е момента да спомена, че след тоя ремонт се научихме да боядисваме, фугираме, сглобяваме ламинат, мебели, връзваме лампи, да правим разлика между манатарка и маламашка и ей такива основни неща. Ама с вода и тръби никога не сме се занимавали, именно поради съмнение да не наводним тея въпросни 3 декара съседи примерно. И все пак, това са си основни неща, като сменянето на крушка – идва момент, в който трябва да се направи, ако искаме да излезе човек от нас.

И така.

Ръководство за сменяне на душ за програмисти в няколко основни стъпки*

 1. Първо оглеждате душа. Нещо като данъчна декларация в края на годината. Ясно е откъде тече, какво трябва да се направи, ама не и как точно.
 2. За ваше улеснение, решавате, че ще търсите душ със същото разположение на дупките, за да не правите нови и да не фугирате вече съществуващите.
 3. Обикаляте няколко строителни хипермаркета и осъзнавате, че то това душовете са като отпечатъците – два еднакви няма.
 4. След още седмица обикаляне, решавате че ще вземете съвсем същия душ като настоящия. Преценявате, че след 2 години сигурно пак ще протече (за тея пари, толкова), но все пак оптимистично си мислите, че след тея две години ще сте вече про и ще може да сложите какъвто и да е душ. В ентусиазма почти взимате и още един, че да имаме резервен, ей така, за внуците.
 5. Взимате ключ и калчища и с оптимизъм, присъщ само на тея дето не знаят какво ги чака, започвате в 4 и половина следобяд.
 6. От всичката вода, която е текла частите са леко ръждясали и не може да се разглобят. Още в началото давате на късо, но не се отказвате.
 7. Поетапно се питате дали ако нещо се обърка, може да сложите стария душ, така че да не си личи, че е разглобяван и да не ви пита майстора “бе, какво сте правили тук?!”. Ако отговорът е “да”, продължавате.
 8. С повечко развъртане, много молби и няколко псувни, все пак стигате да смесителя. Той поне е лесен за сваляне, така че работата потръгва.
 9. Омотавате калчища навсякъде, където видите. За всеки случай.
 10. Успявате да сложите новия смесител, пробвате и – урааааа, не тече! Поздравяте се колко големи майстори сте, преценявате, че дори и да не успеете да сглобите останалата част, винаги може да се къпете само от тук и нещата се поуспокяват.
 11. Всичко тръгва по-лесно – трябва само добра хидратация, че да има достатъчно да плюете, докато омотавате калчищата където трябва и където не трябва, ей така, да има.
 12. Всичко е готово. Идва тържествения момент на първото пускане.
 13. Оказва се съвсем тържествено – като Пеещите фонтани в Пловдив. Излиза вода от всякъде, във всевъзможни форми и във всички посоки.
 14. Преценявате дали бихте се радвали да има един малък Пловдив във вашата баня. Ако е така, то тогава спокойно може да си отворите бира и да приключите. Ако не, поизсушавате се, колкото да няма вода в ушите и очите и продължавате.
 15. Разглобявате.
 16. Сглобявате.
 17. Повтаряте последните две точки още веднъж.
 18. Жената се сеща, че май имаше една гумичка някъде и почва да търси.
 19. С леко поохладнели отношения разглобявате още веднъж и пак сглобявате.
 20.  Не може да повярвате, че не тече от никъде. Взимате по една бира и пиете за малките победи.

*заглавието е Ръководство за програмисти, но на практика това важи за всяка друга професия, различна от от майстор, водопроводчик или просто всеки средностастически човек, който може сам да си смени душа. И пак в този смисъл – силно казано е, че давам съвети, просто споделям опит, начинаещ. Може да се посмеете, повъзмутите на днешната младеж или пък да си вдигнете самочувствието.

Published by

maggievitty

www.instagram.com/maggievitty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s