Как да направим перфектната flatlay колекция и правилото 60/30/10

Всъщност на пръв поглед изглежда, че няма нищо кой знае какво сложно – просто подреждаш или оставяш хаосът да властва на бюрото и снимаш любимите си неща.

Да, но неизвестно (досега! :D) защо, нещата не се получават съвсем. С времето установих, че има няколко основни насоки, които гарантират добра визия на flatlay-a и днес ще разкажа малко повече за тях.

Правилото 60/30/10

В интериорния дизайн има едно правило – 60/30/10, което по мое скромно мнение напълно успешно може и трябва да се прилага и при flatlay фотографията.

Според това правило, в повече от половината от композицията ви следва да присъства основният цвят. Ако не сте настроени крайно авантюристично, заложете на неутралните цветове. Бялото например винаги е перфектен вариант – бяла купа, бяла чиния, бялата опашка на котката, бял пуловер, бели гащи, каквото и да е в тази гама, ще даде пълнота на снимката, няма да вземе от “блясъка” на основния предмет и няма да ви се налага да купувате нови неща за всеки кадър.

Допълващият цвят е 30% от цялата композиция и мисля, че няма да ви изненадам като кажа, че обикновено при мен той е розовото злато 😀 В редки случай залагам на жълто злато или сребро. Важното е да има блясък, дори той да е няма и една трета от цялата картинка.

Последната част заема акцентът, който с иначе невзрачните си 10%, всъщност играе главна роля и задава цялото настроение на снимката. Представете си същата снимка, но в синьо например и ще добиете ярка представа за значението на тези 10%.

Banner

Ако спазвате това правило, ще си дадете сметка (буквално), че няма да ви струва кой знае колко изграждането на някакъв приличен реквизит за снимки. Просто защото ще имате базовите елементи и от време на време може да дадете по някой лев за нов акцент. Аз действам на този принцип и въпреки, че изглежда че имам изключително много джундурии, всъщност те се побират буквално в една кутия с размери 45х45х45 см.

Текстура, форма/стил и големина

След като сме установили основните цветове, е добре да обърнем внимание и на самите предмети.

Текстурата се материализира в едно пухкаво килимче (от тези много модерните, които приличат на китеника на баба ви, но сресан), което придава топлина и дълбочина на снимката. Текстурата също може да бъде и няколко симпатични ръбчета, като на бялата кутия от снимката. Важното е просто светлината да се спира някъде, защото иначе погледът ще се изгуби в безкрайното бяло.

Добре е формите и стиловете да се разбират помежду си. Така ако сте решили да го карате скандинавски и да заложите на геометричните изчистени фигури, сигурно не е най-добрата идея да добавите и едно помпозно огледало с всевъзможни извивки, колкото и любимо да ви е то. Тук трябва да призная, че често се отклонявам леко от това правило, просто защото имам няколко любими предмета, които ги бутам на всеки кадър като майка снимки на бебето си във фейсбук.

Големина. Значи цял живот ви разправят как размерът нямало никакво значение и рано или късно започвате да вярвате в тази максима. На мен ми трябваше доста време съмнението ми да прерастне в непоколебима убеденост, че това са пълни глупости що се отнася до flatlay фотографията. Трябва, просто ТРЯБВА, да имате по-големи предмети, освен ако не искате снимката ви да изглежда като съборена от котката ви дамска чанта (защото всички знаем колко дребни джунджурии могат да се намерят във всяка себеуважаваща се дамска чанта).

Всъщност мисля, че и тук успешно може да се приложи правилото 60/30/10 – 60% големи предмети, 30% средна хубост и 10% малки акценти, които “свързват” всички части.

В някоя от следващите публикации ще ви запозная с няколко насоки как да подредите тези проценти из цялата снимка, но преди това – ето откъде да се сдобиете с тях.

 

Published by

maggievitty

www.instagram.com/maggievitty

One thought on “Как да направим перфектната flatlay колекция и правилото 60/30/10”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s