За “безопасността” на лаковете и защо някои струват повече от други

Ако открия малко свободно време за себе си, обикновено си намирам ново хоби, което ме зарежда, разтоварва, ентусиазира и отпуска. И след като мина по тази въртележка няколко пъти, се изчерпва и минавам към следващото ново нещо.

В един такъв един умопомрачителен период, се бях запалила по nail art-a и в нас постоянно ухаеше на ацетон. Горе-долу по това време започна да ме наболява и главата от всичките невероятни аромати, които се носеха и като резултат – започнах да се интересувам повече за съставките на лаковете.

И така открих, че всъщност има причина едни лакове да струват десет пъти повече от други и това не е просто надутата марка или красивото шишенце (миналогодишната коледна серия на Dior *въздъх*), въпреки че, разбира се, и това оказва влияние.

Каква обаче може да е причината да изберете един по-скъп лак за нокти?

В крайна сметка и той ще падне след няколко дни; по отношение на цветовете, може да намерите алтернатива в която и да е бюджетна марка, а освен това с един по-приличен топ лак се сдобивате с гел визия и в домашни условия.

Оказва се, че ако дадете някой и друг лев отгоре си спестявате главоболие. Буквално.

Повечето лакове съдържат в себе си толуен (той е виновникът за главоболието), дибутил фталат, формалдехид, камфор и всякакви други неизвестни. Спокойно, и на мен не ми говореха нищо.

На чист български това са съставки, които спомагат за гъстотата на лака, за блясъка, за дълготрайността и специфичния аромат, който имат повечето от лаковете. На още по-чист български – при честа употреба (разбирайте ако сте запален нейл арт ентусиаст или просто редовно си поддържате маникюра) резултатира в някои неприятни странични ефекти като главоболие, проблеми с дихателните пътища и в по-редки случай – замайване, алергии или гадане.

Разбира се, подобни странични ефекти може да предизвика и шефа ви например  и въпреки че маникюрът най-вероятно ви е последна грижа, не е излишно да имате едно наум при следващата покупка.

Част от тези съставки са обявени за канцерогенни, за други се спори, трети са направо забранени в ЕС. До тук ще спра с научната част, защото съм всичко друго, но не и учен и ще оставя на вашето любопитство и въображение да разберете повече за неприятностите, които предизвикват въпросните компоненти.

Ако искате да си спестите споменатите странични ефекти, просто търсете лакове с 5 free формула в перфектния вариант.

Съществуват и лакове с 3 free формула, което също е добра алтернатива, както и (лично мнение) леко ненужни абсурди с 8, 9 или направо 10 free формула. Въпросното free означава, че не съдържат някои от посочените по-горе съставки или други техни роднини.

Освен да четете съдържанието (което каквото и да си говорим е скучно, макар и полезно, почти колкото тази публикация до момента), за съжаление ориентир е и цената. Ако са скъпи, най-вероятно са качествени. И, да, разбира се че има изключения. Освен това е добре да се направи уточнението, че в този смисъл цената има отношение към безопасността, но (по мое мнение) не е непременно функция на издръжливостта, наситеността и въобще на качеството.

Някои марки лакове с 3 free формула: CND, Essie, Estee Lauder, Lancome, OPI, Sally Hansen, Catrice, Essense. В някои статии намерих информация, че е и Bourjois и Maybelline също са с 3 free formula, но тъй като нямам лакове от тези марки, не мога да твърдя със сигурност.

Някои марки лакове с 5 free формула: Chanel, Dior, Givenchy, L’Oreal, Zoya.

Това изброяване е само информативно – не е изненада, че формулите се променят и някои модели от изброените марки, вече да не попадат в категорията, в която съм ги описала.

След тази въздългичка встъпителна реч, ще ви запозная с един любим зимен нюанс.

dsc_0573

Dior Vernis – 800 Now

  • цвят – нюансът е тъмно син, с лек зелен оттенък и малки блестящи частици.
  • наситеност – цветът е наситен, дори само с един пласт, макар че е желателно всеки един лак без значение от наситеността да се нанасят два.
  • покритие – гланцово, като и без топ лак изглежда добре след като изсъхне.
  • четка – изключително удобна – плоска, но сравнително тясна, позволява лесно нанасяне дори и на такъв тъмен нюанс. В същото време при допир, четката леко се разтваря, така че да се покрие по-голяма площ с едно движение.
  • формула – 5 free формула
  • издръжливост – при (задължителна) употреба на база и топ лак, при мен издържа около 3 дни. За мен това е много. Никакъв лак (дори и гел) не се задържа повече от 3-4 дни без да се напука или падне, така че 3 дни ги броя за успех.

 

Published by

maggievitty

www.instagram.com/maggievitty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s