4 начина да подредите флатлей

Ако вече сте натрупали завидно количество предмети, козметика или въобще всякакви момичешки неща, които искате да споделите със света по един малко по-различен начин, може би тази статия ще ви се стори интересна и полезна.

Има (безброй) различни начини, по които може да подредите една флатлей снимка и може би точно в това се крие драмата. Казват, че силните владеят хаоса, но това си е пълна манипулация. Уж артистично разхвърляте предметите, които искате да снимате, но някак си вашият хаос няма нищо общо с хаоса на онези снимки, които сте запазили за вдъхновение. И това е просто защото има ред в тях. Обзалагам се на блокче шоколад (и вие ли сте на диета и търсите всякакъв начин да се измъкнете?), че след като прочетете тази статия, ще намирате ред дори и в най-разхвърляната добра снимка.

Наред с това, ще ви споделя и няколко насоки за смелите перфекционисти, които държат всичко да е в тон и ред. И точно с тях започваме.

Перфектно подреденият флатлей

С този вид просто не може да сбъркате.

Ако нямате вдъхновение или просто не знаете откъде да я почнете, това е вашият човек.

Аз често използвам този начин, за да подредя предметите (и мислите), които искам да снимам и да видя дали всички подбрани предмети за следващата фотосесия се разбират добре помежду си или трябва да добавя/махна нещо. И доколкото това е невероятен плюс, спестяващ време, в същото време е истински трън в… онези части, които се опитвате да стегнете за лятото. Просто защото няма как да скриете в всеобщата суматоха тези иначе много красиви и любими обеци, които се оказва че въобще не се връзват в цялата картинка. Т.е. положението тук трябва да е perfect match или перфектната любов от приказките.

Square All.jpg

Трик, с който да си направите живота по-лесен:

 • Извън кадъра, сложете две успоредни големи линии, две успоредни списания или две успоредни кутии. Схванахте идеята. Освен да бъдат успоредни едно с друго, трябва да са успоредни и с камерата ви. Започнете да подреждате един след друг предметите, като ги подравнявате с въпросните отправни точки. Ако камерата ви има grid опция, включете я и забравете за списанията и ролетките.
 • Запасете с търпение – този вид флатлей изглежда измамно лесен, но красотата му е в това, че в някакъв момент ви идва да се гръмнете, подредено разбира се, защото все остава празно някъде и не може да наредите “пъзела”.
 • Редувайте малки с големи предмети, а най-малките използвайте за да запълните “празнините”.
 • Оставяйте място между предметите. Дори и в спомената по-горе перфектна любов, предметите имат нужда от лично пространство. Уважавайте го.

Разхвърляният флатлей

Ако е събота следобед, изпили сте поредното кафе и имате време и стабилни нерви, впуснете се смело в тоя експеримент.

Този тип снимки са еквивалент на това да се събудите, да си сложите старателно грима, да се върнете обратно в леглото и да праснете едно I woke up like this #nofilter селфи в мрежите.

С две думи – когато видите разхвърляна снимка и тя изглежда ама наистина толкова невероятно добре, че се чудите къде бъркате вие – може да сте сигурни, че фотографът на този естествен шедьовър е отделил предостатъчно от времето си, за да я направи.

Трик, с който да направите живота си по-лесен:

 • Изберете си една “звезда”, около която да се върти всичко. Не е необходимо този предмет да бъде буквално в центъра на кадъра, а просто, подобно на Рим – всичко да води към него. Без тази отправна точка сте буквално изгубени.

Layer-93226.jpg

 • Използвайте правилото на третините – мислено (или не толкова) разделете кадъра на 9 равни квадрата и там където се пресичат точките, поставете предметите, които искате да грабват вниманието.

Layer-9325318 copy.jpg

 • Вкарайте ред – дали някои от предметите ще бъдат успоредни на други или пък например общата картинка ще се движи от единия диагонал към другия, важното е да има някаква линия (буквално), която да следвате.

layer

 • Сложете в останалото празно пространство по краищата още 1-2 предмета, които да се цепят от колектива. Така, за да бъдете небрежни.
 • Използвайте малките предмети (пръстени, обеци), за да “сплотите” тая весела компания. Така колкото и разхвърлян да е флатлей, винаги ще изглежда като едно цяло.

The Spilling Flatlay (отворена съм за всякакви предложения от родната ни реч)

Дали ще се разпилее всичко от чантата ви, от кутията на тоалетната ви масичка, котката ще бутне всичко от току-що подреденото ви бюро или просто ще си лиснете кафето – във всеки друг случай това би било поредното “опппф ма***@$(@%^* му!!!”. Но не и в този случай. В този случай му се вика арт.

Подобно на Разхвърляния флатлей обаче, и тук нещата само привидно изглеждат подвластни на хаоса, а всъщност има дори още по-строг ред на изпълнение.

the-spill

Трик, с който да направите живота си по-лесен:

 • Вземете любимата си чанта (бонус, ако има презрамка за през рамо, защото може да я използвате като “линия”, по която да се развива действитето), симпатична кутия, любим пуловер (как така кога са се изсипвали неща от пуловер?!), в краен случай тенджерата с обяда и поставете предмета в някои от ъглите на композицията.
 • Тънкият момент е да държите всичко в достатъчна близост едно до друго, така че да се разбере, че това не са просто случайно разпилени неща, а си имат история и тя започва от едно-единствено място, като в същото време не направите тая малка общност прекалено населена, за сметка на останалото място в кадъра, в което няма да има почти нищо.
 • За да постигнете това, освен да следвате правилата на Разхвърляния флатлей, може също така да поставите нещо (списание, книга, поднос или друг голям, но неутрален предмет) под композицията, който също да обедянива всички и да насочва погледа към същината на композицията.

Layer-93253260.jpg

Минималистичният флатлей

Ако всичко до тук ви се вижда прекалено сложно, заложете на минимализма.

Той винаги е актуален като новогодишна резолюция през януари, а и освен това не изисква кой знае какъв инвентар, за да се направи.

Подобно на Перфектно подредения флатлей обаче, изисква педантичност и здрави нерви, за да постигнете това почти недостижимо съвършенство Less is more (малкото е повече).

Layer-9325319.jpg

Трик, с който да направите живота си по-лесен:

 • Следвайте максимата “Един кадър е добър не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво повече да се махне”. Или накратко – махайте предмети, докато не остане (почти) нищо на снимката. Сега се замислям, че може би онези едноцветни “шедьоври” на изкуството, които струват годишният бюджет на страната ни, сигурно така са се появили.
 • Малкото предмети в минималистичните кадри направо крещят за внимание, защото и без това погледът няма къде другаде да се спре. Затова е по-добре да имате някаква история, която да разкажете с този кадър – “Ииимам нови буукиии!” например (Обувки. Известният израз от Автобиографията на Бранислав Нушич и ако не сте я чели, прочетете я, защото ви очаква няколко часа/дни смях).
 • Както и при The Spilling flatlay, сложете неутрален предмет под цялата композиция, така че ако някой зрител се обърка къде и до къде точно се развива действието, да му подскажете.

Заключение

Layer-93250.jpg

И въпреки че тези насоки определено дават път и посока при снимането на флатлей, в крайна сметка не забравяйте, че идеята е да се забавлявате и успешно може както да съчетаете няколко вида флатлей в един, така и въобще да не следвате никакви правила и в крайна сметка хаосът да ви завладее. Или пък вие него.

Layer-93239.jpg

 

Published by

maggievitty

www.instagram.com/maggievitty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s