Как да използваме естествената светлина и кога какво е подходящо да снимаме

Ще ме огрее ли днес или не? Това е въпросът, който си задават много блогъри, влогъри, инстаграмъри, въобще всички ентусиасти с афинитет към фотографията… а сигурно и гаджето ви на Свети Валентин.

И не е чудно. Светлината е основна част от една добра снимка. Много пъти съм ви споделяла, че ако имате хубава дневна светлина, не ви трябва нищо повече за да направите чудесен кадър. Какво става обаче, ако нямате такава? Трябва ли веднага да помъкнете 1-2 софтбокса, за да направите добра снимка?

Не.

Как да използваме естествената светлина и кога какво е подходящо да снимаме

И не е необходимо, подобно на родния туризъм, да пробвате да работите (снимате) само през половината време от годината, когато има достатъчно слънце.

Истината е, че един добър кадър може да бъде постигнат по много начини и няма перфектни условия или перфектна светлина. Нещо повече – повече светлина не значи по-добър резултат.

Въпросът е именно в това как я използвате, а отговорите ще се опитам да дам в следващите няколко реда.

По кое време на деня да снимам?

Оптималният вариант е между 10 и 16 часа (ако снимате навън, вземете си една обедна почивка). Това, разбира се зависи от много неща, но ако приемем, че основното което имате към момента е ентусиазъм и почти никаква техника, насочете се към тези часове.

Сигурно сте чували и за Golden Hour – златният час на залез (или изгрев) слънце, в който се получават тези драматични, топли, окъпани в светлина и романтика кадри. Те наистина са вълшебни, но изискват определени познания, за да станат именно такива, а не снимки с прекалено контрастни, тъмни и изгорели цветове и разфокусирани детайли.

Така че, ако го играете сигурно – от 10 до 16.

Къде да снимам?

В общия случай, навън се получават по-светли снимки, с повече детайли, а вътре – такива с по-меки тонове, но пък по-тъмни. Разбира се, има изключения и от двата случая и това зависи основно от светлината. Ето какво имам предвид:

Ярко слънце

Къде да снимам: Вътре. 

Какво: Предмети. Може и портрети, но само ако си дръпнете столчето на сянка.

Кога: от 9 до 11 и от 14 до 16 (хапнете една салата на обяд. но не я снимайте)

Ако навън слънцето грее, птичките пеят и ви свети право в очите, в общи линии сте уцелили джакпота. Вариантите са почти безкрайни.

Може да използвате пряката слънчева светлина и да направите контрастни, ярко осветени снимки. На предмети. Ако решите да си щракнете едно селфи, най-вероятно сенките, които ще паднат върху лицето ви ще направят носа ви голям, челото лъщящо, а очите никакви няма да ги има, защото сте ги присвили, за да можете да фиксирате камерата.

Ако обаче се преместите две крачки в страни и застанете на сянка (било то вътре или навън), ще получите чудесно осветен кадър, перфектни детайли и меки нюанси. Важи и за предмети, и за портрети. В този случай, организирайте композицията близо до прозорец (с перде!), а от срещуположната страна сложете голям бял стиропор/картон/кашон/гаджето да държи един чаршаф, за да отразява светлината. Така ще избегнете прекалено големия контраст и неравномерна осветеност.

Ако сте решили да изнесете същата композиция навън, направете го под наистина голяма сянка. И все пак имайте предвид, че в този случай, вероятността да получите синкав кадър е доста голяма.

Облачно време

Къде да снимам: Навън (най-вече) и вътре.

Какво: Портрети. Може и предмети, но само ако са добре осветени.

Кога: от 10 до 16, като най-доброто време е около обяд

Облачното време дава много възможности да оплескате нещата. Или да направите чудесен кадър. Хубавото е, че разполагате на практика с почти целият ден да опитвате, така че статистически все трябва да нацелите нещата.

Ако снимате вътре, изберете най-светлата стая, с най-много прозорци.

Това, което целите е равномерно осветен кадър.

За да го постигнете, имайте предвид, че когато е мрачно в стаята, не значи да залепите композицията буквално до прозореца с идеята за по-светла снимка. Това само ще направи светлите страни още по-светли, а тъмните – още по-тъмни. Вместо това, изместете предметите малко по-навътре в помещението и ги оградете от трите страни (без тази, от която идва светлината) с невероятните бели картони, за които толкова често говоря.

Ако снимате навън (терасата също се брои), щракайте наволя и каквото ви хрумне. Не, не съседът, докато се преоблича.

Заключение

Както и в живота – целта е да намерите баланса. Ако слънцето свети прекалено силно – направете така, че светлината да стане по-мека и не толкова ярка. Ако обаче навън има такива облаци, че ви скапват не само кадъра, но и настроението – потърсете по-добра осветеност.

Компенсирайте силният контраст или слабата осветеност с картони, които да отразяват и разсейват светлината.

Вземете максимума от деня и не снимайте в неприлични часове (всичко преди 9 и след 16). Ако не сте сигурни кои часове са прилични, приемете го така – щом е подходящо за пиене, значи не става за снимки.

Опитвайте и анализирайте защо (не) се получава. Така следващият път ще направите това, което е сработило. И ще опитате нови начини за това, което не е.

Published by

maggievitty

www.instagram.com/maggievitty

One thought on “Как да използваме естествената светлина и кога какво е подходящо да снимаме”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s