5 съвета, които ще ви помогнат да правите по-добри снимки

Тиксото, твоят най-добър приятел

Вложили сте време и стабилни нерви, за да подредите една прилична композиция, обаче ей това кръгло червило срамежливо бяга от кадър, като по пътя повлича още няколко нестабилни характера. И трябва да започнете отначало.

Този път обаче, намерете едно хартиено тиксо. Хартиеното тиксо лесно събира различни елементи, без да оставя трайни следи след приключването на връзката. Така че просто откъснете малко, залепете предмета върху основата и сте готови.

Да повдигнеш настроението… и предметите

Когато снимате с телефон или фотоапарат с не толкова подходящ обектив (моя е такъв например), често ъглите на кадъра се изкривяват, сякаш снимате върху топка, а не върху равна права повърхност.

Вместо да давате няколкостотин за обектив, може да коригирате това, като леко повдигнете външните ъгли на предметите. В зависимост от големината на предмета, може да сложите отдолу капачка например – идеята е да е достатъчно малко, за да не се вижда и достатъчно стабилно, за да държи предмета, който е върху него.

Нищо ти няма – мини с ръкава отгоре

Преди да наредите предметите, забършете праха от тях. Даже този, който не виждате. После го направете още веднъж. Това особено важи за огледални и бляскави повърхности, както и на предмети, които ще снимате от близо.

В началото често пропусках тази стъпка (колко пък прах да събере едно червило в дамската чанта?) и след като прехвърлях кадъра на компютъра се оказа, че всъщност… много! Не че не може да го изтриете на Photoshop, но колко по-лесно е просто да минете предварително с ръкава отгоре, нали?

Welcome to the dark side

Понякога, колкото и да се опитвате да нагласите композицията така, че да е уж равномерно осветена, се получава един дооста светъл край и един стабилно тъмен. Ако вече сте чели статията как да използвате оптимално светлината и все още не ви се получават нещата, пробвайте и с този (наистина малък) трик – разположете светлите предмети в тъмната страна на композицията, а тъмните предмети – в светлата част. Няма да направи чудеса, но ще даде макар и малка визуална разлика в крайния резултат.

Стани, падни за десет

Така и така сте откарали последния час в опити да аранжирате последните си покупки или кафето от сутринта. Използвайте готова композиция и я снимайте поне от още 3 различни ъгъла – отгоре, отстрани, под ъгъл от 45 градуса, от ляво, от дясно, от близо, от далеч, само части от нея или цялата. Въобще – щракайте наволя. Понякога, най-добрите кадри се получават така – непланирано или от ъгъл, който не сте и очаквали, че може да е подходящ. Плюс е, че може да го броите и за сутрешна тренировка с цялото клякане, ставане и стоене на един крак.

Published by

maggievitty

www.instagram.com/maggievitty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s